Rietdekken

Het riet wordt in lagen opgebracht, er wordt onderaan begonnen. Eerst wordt een dunne laag riet over de panlatten/platen gespreid De bossen riet worden dan naast elkaar gelegd en hierop wordt een lat bevestigd. Deze lat wordt op de plaats gehouden door ‘knechten’. De rietbossen worden losgemaakt en het riet wordt gelijkelijk verdeeld over de ruimte. Daarna wordt over het riet een lange dikke draad gelegd. Bij een traditioneel dak wordt met een ‘naald’  een dunne draad door de rietlaag gehaald achter de panlatten langs.  Het riet wordt dan vastgezet tussen de panlatten en lange ijzeren draad. Bij een open dakconstructie wordt het riet met een dunne draad vastgeschroefd.

Met een tang kan de dunne draad stevig worden aangetrokken zodat het riet stevig vast blijft zitten. Het riet wordt met de hand en een ‘klopper’  gelijkelijk verdeeld. Als het dekken klaar is, wordt het gehele dak nog met een ‘klopper’  afgewerkt en geëgaliseerd, en de losse rietdeeltjes worden verwijderd.

Ruitvormig vlechtwerk in Drenthe

Riet wordt ook gebruikt als sierwerk voor de zijkanten van schuren. Traditioneel is het ruitvormig vlechtwerk. Hiervoor wordt  roggestro gebruikt dat met wilgentwijg is gebonden op een rietmat.

 ==========================