Waarom riet als dakbedekking

 

Vroeger werd een rieten dak voornamelijk gelegd vanwege de prijs: het was  goedkoop.

Een voordeel van een rieten kap was bovendien dat het dak een sterk ventilerende werking had. De damp van het vee en de hooiopslag konden makkelijk verdwijnen.

Het rieten dak had tevens een isolerende werking voor zowel geluid als temperatuur. Dit komt doordat de rietstengels holle pijpjes zijn gevuld met lucht. ’s Zomers blijft het vrij koel onder het rieten dak en in de winter blijft de warmte onder het dak.

 

Tegenwoordig heeft men de keus uit een traditioneel open dak of een gesloten kapconstructie, ook wel schroefdak genoemd.

Het traditionele open dak heeft dezelfde eigenschappen dan vroeger. De sterk ventilerende eigenschap komt doordat de wind door het dak heen kan waaien. Daardoor droogt het riet sneller met als direct gevolg dat de levensduur van het rieten dak wordt verlengd.

Deze dakconstructie bestaat uit een sporenkap (verticale balken) met daarop aan de buitenkant van het dak de horizontale panlatten. Op deze panlatten wordt het riet vastgezet met roestvrij stalen ijzerdraad.

Ook wanneer de binnenkant van de sporenkap wordt afgetimmerd, blijft de ventilerende werking bestaan doordat er tussen het riet en de sporenkap ruimte zit.

 

Bij de gesloten kapconstructie is de ventilerende werking verdwenen. De dakconstructie is namelijk anders. Er is wel een sporenkap, er zijn echter geen panlatten meer. Op de sporenkap worden nu isolerende platen aangebracht. Op die isolerende platen wordt het riet geschroefd.  Hierdoor vervalt de ruimte die voor de ventilatie zorgt.

Bij brand echter kunnen de vlammen  minder snel doorslaan naar binnen.

 

Vrijwel ieder pand met dakpannen kan bedekt worden met riet. Hiervoor is wel een vergunning nodig van uw gemeente.

 ==================================